Veel gestelde vragen

Onderstaand een overzicht van veel aan ons gestelde vragen. Kunt u uw antwoord niet vinden? Neem dan contact met ons op of vul het formulier in.

Wat is splitsing?

Splitsing is het opdelen van een pand in appartementsrechten. Hierdoor is het mogelijk om de appartementen afzonderlijk te verkopen of te verhuren. De splitsing in appartementen wordt vastgelegd in een notariële akte: ‘de splitsingsakte’.

Wat is technisch onderhoud?

Technisch onderhoud beslaat het hele pand: van het exterieur zoals het schilderwerk tot diep in de woning zoals betonconstructies.

Een goed onderhouden huis heeft onder andere:

 • een waterdicht dak
 • goten die het regenwater afvoeren
 • ramen en deuren die goed sluiten
 • loodwerk dat aansluit op hout of steen
 • goed sluitende dakpannen en nokvorsten

Al deze onderdelen worden blootgesteld aan de elementen water, wind, vorst en zonlicht waardoor slijtage optreedt. Tijdens een technische onderhoudsbeurt worden deze onderdelen hersteld of vernieuwd.

Voor welke partijen is technisch onderhoud belangrijk?

Voor eigenaren en huurders van appartementen is het van groot belang dat het gebouw in goede staat is en blijft. De waarde en het woongenot hangt daar immers van af! Vooral verenigingen van eigenaren en beheermaatschappijen huren partijen in om het technisch onderhoud uit te voeren. In Amsterdam huren ook veel particulieren een externe partij in voor het technisch onderhoud vanwege het bouwjaar van de woning. Oudere gebouwen vereisen een specifieke aanpak.

Hoelang duurt het toekennen van een vergunning?

De gemeente Amsterdam hanteert een termijn van tussen de acht weken (reguliere procedure) of 26 weken (uitgebreide procedure). Afhankelijk van het project valt het onder een van beide procedures. De gemeente mag de termijnen één keer met zes weken verlengen. Deze verlenging is vaak te voorkomen door een complete, gedetailleerde aanvraag in te dienen.

Voor meer informatie over vergunningen kunt u kijken op de gemeentelijke website. Wilt u de vergunningaanvraag uitbesteden aan een bouwmanager, neem dan contact op met WJ Projects.

Wat voor vergunningen heb ik nodig?

Alle bouwvergunningen vallen onder de WABO: de wet algemene bepalingen omgevingsrecht. Er is vrijwel altijd een vergunning nodig in geval van verbouwen, renoveren of splitsen. Een vergunning is aan te vragen bij de gemeente. WJ Projects kan dit traject als bouwmanager uit handen nemen. Door goede contacten bij de gemeente kan WJ Projects dit proces iets versnellen.

Het is altijd mogelijk om contact met ons op te nemen. Wij kunnen op voorhand een indicatie geven hoe lang het vergunningentraject gaat duren op basis van uw specifieke situatie.

Heb ik een vergunning nodig voor mijn verbouwing?

Voor bouw en verbouw is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Sommige bouwwerken of verbouwingen zijn vergunningsvrij, zoals een kleine dakkapel achterop uw woning. Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) ingevoerd om de procedures voor vergunningen te vereenvoudigen. Vraag bij de gemeente na of in uw geval een vergunning nodig is.

Hoe kan ik besparen op bouwkosten?

Overzicht, tijd en advies. Dit zijn de belangrijkste speerpunten als het gaat om besparen op bouwkosten. Het kiezen voor de goedkoopste aanbieding of offerte is vaak niet de juiste manier om te besparen op je verbouwing. Het werkt in de meeste gevallen juist averechts.

Overzicht
Meerwerk, tijdverlies en daarmee oplopende kosten worden voorkomen door vooraf een goed overzicht te maken. Wanneer uw wensen en de daaraan gekoppelde werkzaamheden goed in kaart worden gebracht, komt u niet voor onplezierige verrassingen te staan.

Tijd
Neem de tijd! U staat voor een belangrijke investering. Dat vereist een gedegen voorbereiding en planning. Het aanvragen van meerdere offertes is vaak het halve werk.

Advies
Laat u adviseren door een professional. Opmerkingen als: ‘dat gebeurt me nooit meer’ of ‘dit was een dure leerschool’ zijn voor u dan niet van toepassing.

Wat kost het aanleggen van een dakterras?

Het aanleggen van een dakterras is in de meeste gevallen een behoorlijke investering. Voor het aanleggen van een dakterras zijn er diverse wettelijke bepalingen waarmee de bouwer rekening moet houden.

Duurzaamheid en kwalitatief hoogwaardige constructies zijn van groot belang voor de veiligheid. Dat is terug te zien zijn op de rekening. Een dakterras is een flinke investering, maar zeker de moeite waard.

Wat kost een schilder of stukadoor?

Stukadoors en schilders werken vaak met prijzen per m2. Let erop dat het juiste aantal m2 wordt gerekend.

Kosten schilder
Bij schilderen kan een laag dekkende latex genoeg zijn. Pas in dat geval op dat er niet tweemaal dekkende sauzen worden berekend.

Kosten stukadoor
Een stukadoor heeft twee m2 prijzen: een prijs voor het stuken en een prijs voor het voorlijmen. Houd daar rekening mee.

Wat kost een nieuwe vloer?

De kosten van een nieuwe vloer zijn afhankelijk van de materiaalkeuze. Er bestaan vele verschillende soorten materialen. Denk hierbij aan: tapijt, laminaat, hout, tegels en gietvloeren. Voor elk budget is er wat wils. Laminaat, tapijt en hout zijn vaak kwalitatief goede vloeren voor een relatief lage prijs. Tegels, epoxy en gietvloeren behoren tot het duurdere segment.

Waarop check ik mijn bouwofferte?

Een bouwofferte bestaat vaak uit veel verschillende punten. Enkele onderdelen zijn wellicht complex of de offerte is doorspekt met onbekende termen. Laat uw offerte daarom altijd checken door een adviseur. U vraagt uw adviseur om een zogenaamde bouwoffertecheck te doen.

Waar moet ik opletten bij het (laten) maken van een slaapkamer op zolder?

Isoleren en creatief omgaan met ruimte zijn de belangrijkste aandachtspunten voor een slaapkamer op zolder.

Isoleren zolder
In de basis is een zolder niet op zo’n manier geïsoleerd en afgewerkt dat het als een leefbare ruimte gebruikt kan worden. Tocht, kou en geluid zijn focuspunten die snel op te lossen zijn. Door daken/dakbeschot te isoleren, ramen te voorzien van thermopane en tochtstrippen en de cv doortrekken middels een radiator wordt de koude zolderruimte al snel een leefbare woonruimte.

Creatief indelen zolder
Er zijn handige oplossingen te bedenken voor de vaak schuine en dode hoeken van een zolderruimte. Laat een binnenhuisarchitect daarom van te voren meedenken.

Mag ik zomaar een balkon maken?

Nee. Een balkon gaat altijd gepaard met een vergunningstraject, dan wel met een meldingsplicht. Ook zijn ondersteunende berekeningen en tekeningen noodzakelijk om door diverse partijen een offerte te laten maken.

Op de site van VROM kunt u snel en simpel een vergunningscheck doen.

Mag ik zomaar een dakraam plaatsen?

Er bestaat geen direct vergunningstraject voor het plaatsen van een dakraam. Waar u wel rekening mee moet houden is privacy, aanzicht en brandwerendheid.

Privacy nabij gelegen panden
Het is voor u en uw omgeving niet prettig wanneer er ‘inkijksituaties’ ontstaan.

Aanzicht pand
Uw dakraam mag niet zonder toestemming het aanzicht van een pand veranderen. Een dakraam dient aan minimale afstandseisen te voldoen van het gevelaanzicht.

Brandwerendheid
De brandwerendheid bij zeer nauw aaneengeschakelde woningen of appartementen betreft 60 minuten.

Wat zijn de kosten van bijvoorbeeld een aanbouw, dakkapel, badkamer etc.?

Een algemene kostenindicatie voor specifieke werkzaamheden bestaat niet. Elk project heeft zijn eigen afmetingen, kwaliteitsinvullingen en omstandigheden. Uitgaan van gestandaardiseerde prijzen is daarom bij geen enkele uitvoering raadzaam.

In de meeste gevallen zijn dit soort verbouwingen grote uitgaven en is een gedetailleerde en op maat gemaakte offerte noodzakelijk. Zo voorkom je misvattingen en te hoge of lage prijzen. Uw project is uniek en verdient daarom ook unieke aandacht.

Waaruit bestaat de offerte van een verbouwing?

Een offerte moet gedetailleerd en specifiek zijn. Immers: elk project heeft zijn eigen unieke aandachtspunten en voorwaarden. Gestandaardiseerde rekenmethodes en uitvoeringen zijn alleen haalbaar bij zeer grote projecten met terugkomende onderdelen. Zoals woningbouwprojecten of zeer grote nieuwbouwprojecten.

Onderdelen offerte

 • Alle werkzaamheden uitgesplitst.
 • Voorwaarden opdrachtnemer.
 • Klik hier voor een voorbeeldofferte.

Tip: let op dat een offerte niet alleen uit uitstelposten en variabelen bestaat. Dit levert geen vaste aanneemsom op.

Waar op te letten bij het verbouwen van de keuken?

De keuken is vaak hét pronkstuk van uw woning. Neem dus de tijd om te ‘shoppen’ voor uw keuken.

Installatiekosten keuken
Er zijn grote prijsverschillen tussen verschillende leveranciers. Er zit prijsverschil in de keuken zelf en in de installatiekosten. De keukenleverancier biedt vaak prijzen aan exclusief installeren (elektrische apparaten, water aan- en afvoer, gas, etc.). De prijs die ze laten zien is dus een vanaf prijs. Ook het afvoeren van inpakmateriaal komt vaak voor eigen rekening: kostbaar en omslachtig.

Voorbereidende installatietekening
Uw keukenleverancier zal van te voren de keuken in komen meten. Vraag uw leverancier dan om een voorbereidende installatietekening. Zo kunt u ruim van te voren een aannemer inschakelen om de oude keuken te laten verwijderen en de installatie voor de nieuwe keuken voor te bereiden.

Betaling
Het verstandig de keuken niet in één keer te betalen. Een aanbetaling is gebruikelijk. Het komt vaak voor dat een keuken incompleet wordt geleverd. Zodra de keuken compleet is opgeleverd voldoet u het resterende bedrag.

Waar moet ik op letten bij het maken van een aanbouw?

De fundering en de eventuele vergunning zijn belangrijk bij een aanbouw. Verdiep u daar goed in, voordat u besluit een aanbouw te maken.

Fundering aanbouw
Uw aannemer moet rekening houden met zowel de bestaande als de nieuwe fundering. Vanwege het ‘zetten’ in verschillende bouwfases is er een grote kans op scheurvorming. Samen met uw aannemer of architect kiest u voor voorzetwanden, verlaagde plafonds of verspringingen.

Vergunning aanbouw
Tegenwoordig mag een aanbouw worden geplaatst wanneer u binnen een bepaalde afmetingen blijft. Het overslaan van een vergunningstraject kan zeer kostenbesparend zijn. Check dus altijd eerst wat de afmetingen zijn.

Waar moet ik aan denken bij de verbouwing van een badkamer?

De badkamer is dé ontspanningsruimte in huis en wordt steeds luxueuzer. De verbouwing van een badkamer bestaat uit veel verschillende disciplines:

 • slopen
 • timmeren
 • loodgieterwerkzaamheden
 • aan- of omleggen van elektra
 • stukadoren
 • vloeren storten
 • tegelzetten
 • kitten

Door de vele werkzaamheden zijn badkamers vaak prijzig. Ook de aankoop van materialen speelt een belangrijke rol in het kostenplaatje. Neem de tijd voor het uitkiezen van de juiste tegels, sanitair en accessoires. Hier kunnen enorme prijsverschillen in zitten.

Waar let ik op tijdens het laten maken van een bouwtekening van een huis?

Voor het maken van een bouwtekening zijn diverse mogelijkheden. Naast uw specifieke wensen zijn er veel zaken van belang voor het maken van een goede bouwtekening. Een kleine greep uit de aandachtspunten:

 • Zijn de bouwplannen binnen ons budget?
 • Kan er in de toekomst nog makkelijke worden uitgebouwd?
 • Wat is de hoeveelheid lichtinval?
 • Kunnen er voldoende ramen open?
 • Wat is de verkoopwaarde van de woning?
 • Wat zijn de isolerende en ventilerende vermogens?
 • Hoeveel elektrapunten zijn er en waar?

Waar let ik op bij het aanvragen van een offerte van kozijnen?

Bij het aanvragen van een offerte is een complete aanlevering van de wensen belangrijk. Een duidelijke beeldvorming van de aanvragen levert een duidelijke offerte op. Ook de maatvoering van kozijnen is zeer belangrijk. Verschillende uitvoeringen van kozijnen zijn:

 • Hout of kunststof
 • Enkel of dubbelglas
 • Draairamen of driaakiepramen
 • Check ook of er een vergunning nodig is met betrekking tot gevelaanpassing.

Hoe verloopt een bouwtraject?

Een bouwplan start met een duidelijk beeld van de wensen. Zodra deze duidelijk in kaart zijn gebracht, kunnen de mogelijkheden worden onderzocht. Vervolgens zijn de volgende stappen voor bijna alle trajecten van toepassing:

1. Voorbereidingsfase

 • tekeningen, constructieberekeningen (groot, middelgroot project)
 • vergunningstraject (indien noodzakelijk)
 • indeling, afwerkingspakket (bijv. kleuren en/of tegels)

2. Offertefase

 • aanvragen meerder offertes voor de werkzaamheden dan wel wenselijke partij
 • accorderen offerte, doornemen betalingscondities en voorwaarden
 • verzekeringen (bijv. CAR) en aansprakelijkheid bespreken

3. Bouwfase

 • planning en plan van aanpak
 • uitvoering en zorgvuldige communicatie. Grote projecten: wekelijks, kleine projecten: dagelijks.
 • tussentijdse oplevering (grote projecten)
 • controle buitendienstmedewerker gemeente, dan wel hoofdaannemer (grote projecten)

opleveren en afronden

Hoe selecteer ik een goed aannemersbedrijf?

Het selecteren van een goed aannemersbedrijf kan op verschillende manieren. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij is: een goede prijs/kwaliteitverhouding. Net als op alle dienstverlenende markten is er voor elke wens een juiste partij te vinden. Begin dus bij uzelf door duidelijk in kaart te brengen wat u van een aannemer verwacht. Stel daarbij de volgende drie vragen:

Wat verwacht ik van een aannemer op het gebied van overleg, begeleiding en service?
Is mijn uitgangspunt tijd, geld of kwaliteit? Alle drie hebben een andere invalshoek.
Hoeveel controle wil/kan ik zelf uitvoeren?
Na het beantwoorden van deze drie vragen kan een eerste selectie gemaakt worden, op basis van:

Derden: ofwel, mond-tot-mondreclame
Communicatie, bereikbaarheid en uitstraling
Gevoel: ga een persoonlijke ontmoeting aan en laat uw gevoel spreken.

Staat uw vraag er niet tussen?
Stel hem ons.